Σίφνος

Κατάλευκη, πανέμορφη και πεντανόστιμη!

Βόλτες με τα πόδια στα κατάλευκα χωριά της που πλέκονται αρμονικά μεταξύ τους, παραλίες με κρυστάλλινα νερά, εργαστήρια αγγειοπλαστικής, αλλά και εξαιρετική κουζίνα που είναι φημισμένη χρόνια τώρα… Η Σίφνος, η αγαπημένη του θεού Απόλλωνα, λουσμένη στο γλυκό φως του ήλιου, μας υποδέχθηκε στις αρχές του Σεπτέμβρη, για να βιώσουμε την ιδιαίτερη ομορφιά της, μα και να δοκιμάσουμε τις μοναδικές γεύσεις της στο 9ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Κείμενο-φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου (Φιλική συμμετοχή)

Ντυμένη στα χρώματα της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας, από το απαλό γαλάζιο της απανεμιάς ως το βαθύ μπλε της φουσκοθαλασσιάς, αρμενίζει στο Αιγαίο η Κυκλαδίτισσα Σίφνος, κάπου ανάμεσα στη Σέριφο, την Κίμωλο και την Αντίπαρο. Ο θεός Απόλλωνας λέγεται ότι την ερωτεύθηκε και της χάρισε απλόχερα τη λάμψη και το φως του. Στα χρόνια που ακολούθησαν άξιοι αρχιτέκτονες τη στόλισαν με χωριά μοναδικά. Το ανάγλυφο τοπίο της και το υψηλής αισθητικής δομημένο περιβάλλον της κάνουν τη Σίφνο να ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων. Το νησί αυτό φημίζεται για τα παραδοσιακά κεραμικά του και την εξαιρετική κουζίνα του. Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο γνωστός σε όλους μας Νικόλαος Τσελεμεντές κατάγεται από τούτο το ευλογημένο νησί.

Γεμάτη ομορφιά…

Καθώς το καράβι μπαίνει στις Καμάρες, το γραφικό λιμάνι του νησιού, χαζεύουμε τα μαγαζάκια με τα κεραμικά, την παράδοση του νησιού. Εδώ θα βρούμε και πολλές ταβέρνες και ουζερί. Γύρω μας ορθώνονται βουνά γυμνά. Στην κορυφή τους δειλά ξεχωρίζει κι από ένα κατάλευκο ξωκλήσι. Ο Άγιος Συμεών στο ένα και ο Άι-Λιάς στο άλλο. Ακόμη, όμως, δεν έχουμε δει τίποτα… Το διαφορετικό που αναζητάμε βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού, 6 χλμ. από τις Καμάρες. Φεύγουμε, λοιπόν, από το λιμάνι κι ανηφορίζουμε προς την Απολλωνία, την πρωτεύουσα του νησιού. Εδώ ψηλά αντικρίζεις πράγματι ένα μοναδικό θέαμα: ένα οροπέδιο με ελιές και θάμνους σ’ όλες τις γήινες αποχρώσεις κι ανάμεσά τους κατάλευκα χωριά, πλεγμένα «ερωτικά» μεταξύ τους. Η Απολλωνία, στην «καρδιά» του νησιού, εντυπωσιάζει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της και τα γραφικά σοκάκια της. Πήρε το όνομά της από το θεό Απόλλωνα που λατρευόταν εδώ. Σφύζει από ζωντάνια, καθώς είναι γεμάτη με μαγαζιά, ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία που σερβίρουν σιφνέικα γλυκά.
Δύο χλμ. βόρεια της Απολλωνίας βρίσκεται ο Αρτεμώνας, ένα χωριό-στολίδι, με κατάλευκα σπίτια και καλοδιατηρημένα αρχοντικά με φροντισμένους, ολάνθιστους κήπους. Αξίζει να περπατήσουμε στα πεντακάθαρα δρομάκια του για να γνωρίσουμε καλύτερα τις πεντακάθαρες γειτονιές του και τις σημαντικές εκκλησιές του. Στην κεντρική πλατεία του, αλλά και στα καλντερίμια του θα βρούμε ταβερνάκια με παραδοσιακές γεύσεις του νησιού.

Βόλτα με τα πόδια στο Κάστρο…

Όλα τα χωριά της Σίφνου έχουν την ομορφιά τους. Όμως, υπάρχει ένας ιδιαίτερος παραδοσιακός οικισμός, το Κάστρο, που έχει ξεχωριστεί γοητεία. Είναι χτισμένο πάνω σε βραχώδη λόφο και ταξιδεύει το νου και την ψυχή στην απεραντοσύνη του Αιγαίου. Χωριό και κάστρο μαζί, συνταιριασμένα αρμονικά το ένα με το άλλο… Τα σπίτια του Κάστρου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα αρχοντόσπιτα, στο κέντρο του οικισμού, και τα στενομέτωπα μονόσπιτα, στον εξωτερικό δακτύλιο. Τα αρχοντικά, με βενετσιάνικες επιγραφές και οικόσημα, με ευρύχωρες σάλες και έπιπλα εποχής Ενετοκρατίας, μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν…
Τα εξωτερικά σπίτια, διώροφα ή τριώροφα, σχημάτιζαν οχυρωματικό τείχος, με μικρά παράθυρα, κατάλληλα για πολεμίστρες και χαμηλές πόρτες. Συνήθως, ήταν δίφατσα. Υπήρχε ξεχωριστός για κάθε όροφο νοικοκύρης (οριζόντια μορφή ιδιοκτησίας).

Διακοπή του τείχους γινόταν μόνο με τις έξι στοές ή λότζιες, που δημιουργούσαν τις εισόδους και εξόδους του οικισμού και ήταν σιδερόφραχτες. Χρησίμευαν και ως χώροι κοινωνικής επαφής. Εδώ κάθονταν οι άρχοντες του χωριού, συζητούσαν, υποδέχονταν επισκέπτες ή έπαιρναν σημαντικές αποφάσεις… Περπατώντας στα στενά καλντερίμια του με τα φρεσκοασβεστωμένα «πλακαράκια», τα σπίτια και τις μικρές αυλές, στολισμένες με γεράνια και μπουκαμβίλιες, παρατηρείς την τέλεια εκμετάλλευση του χώρου. Τα σπίτια της δεύτερης σειράς ομορφαίνουν χρωματιστά ξύλινα μπαλκόνια. Εδώ έβγαιναν άλλοτε οι αρχόντισσες για να απολαύσουν τον ήλιο που χανόταν πίσω από το βουνό του Προφήτη Ηλία…
Εντύπωση προκαλούν οι συνεχόμενες στοές με τα μεγάλα ξύλινα δοκάρια, τις «φίδες», ένα είδος δέντρου που φύτρωνε άλλοτε στο νησί.

Ανάμεσα στα δρομάκια του θα ανακαλύψουμε και το Αρχαιολογικό Μουσείο, δωρεά του Ακαδημαϊκού Γ. Μαριδάκη.
Καθώς βγαίνουμε από την πίσω έξοδο, το απέραντο γαλάζιο πλημμυρίζει το βλέμμα μας. Στα πόδια μας, γαντζωμένο σε γυμνό πελαγίσιο βράχο, το γραφικό εκκλησάκι των Εφταμαρτύρων που μοιάζει σαν ζωγραφιά. Στην ανατολική πλευρά του Κάστρου, πάνω από τους Εφταμάρτυρες, βρίσκεται το μαγαζί με κοσμήματα και πήλινα του Παναγιώτη Φαναριώτη («Μάξιμου»), που δημιουργεί με ασήμι μικρά έργα τέχνης, με έμπνευση από την απεραντοσύνη του Αιγαίου.
Έξω από το Κάστρο βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και του Αγίου Στεφάνου. Εμείς όμως θα περπατήσουμε το μονοπάτι που θα μας φέρει έπειτα από είκοσι λεπτά περίπου ως την Παναγία την Πουλάτη με το γραφικό λιμανάκι της. Μπορούμε, βέβαια, να την προσεγγίσουμε και με το αυτοκίνητο από τον Αρτεμώνα ή με τα πόδια από το Κάστρο ακολουθώντας το μονοπάτι.

Στην είσοδο του Κάστρου θα ξεκουραστούμε απολαμβάνοντας το καφεδάκι μας και ένα παραδοσιακό αμυγδαλωτό, μια μελόπιτα ή λεμονόπιτα στο «Κονάκι».
Το λιμανάκι κάτω από το Κάστρο ονομάζεται Σεράλια (σημαίνει Παλάτια) και την περίοδο της Φραγκοκρατίας παρουσίαζε μεγάλη εμπορική κίνηση. Διατηρούνται λείψανα μεσαιωνικών λιμενικών έργων που κατασκευάστηκαν από τους άρχοντες Γοζαδίνι. Αξίζει να κατεβούμε ως εκεί για ουζάκι και φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια του.
Αν αγαπάμε την πεζοπορία, θα κάνουμε μια βόλτα στις κατάφυτες Ερκειές, στην ποταμιά με τις πικροδάφνες και τους περιστεριώνες. Στην αρχαιότητα λατρευόταν εδώ ο θεός Πάνας. Στη ρεματιά ξεπροβάλλει η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης (1665).

 

Η τέχνη της αγγειοπλαστικής

Οι Σιφνιοί υπήρξαν πρωτοπόροι στον τομέα της αγγειοπλαστικής στις Κυκλάδες από την Πρωτοκυκλαδική ακόμη περίοδο. Η τέχνη και το ταλέντο τους συνεχίζονται ως τις μέρες μας. Με πρώτες ύλες τα κοιτάσματα αργίλου που αφθονούσαν στον τόπο, το νερό από τις πηγές και το δυνατό ήλιο, οι τεχνίτες της Σίφνου έγραψαν και γράφουν ιστορία στην αγγειοπλαστική.

Αξίζει να επισκεφθούμε κάποιο από τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής που βρίσκονται στο νησί (περισσότερα από δώδεκα αγγειοπλαστεία (γνωστά και ως «τσικαλάδικα»), στο Κάτω Πετάλι, στον Αρτεμώνα, στο Άνω Πετάλι, στο Βαθύ… συνεχίζοντας την παράδοση του τόπου, αποτυπώνοντας στον πηλό την τέχνη και το συναίσθημά τους, δημιουργώντας τσικάλια, μαστέλα, στάμνες, σκεπασταριές, λαήνια και στάμνες. Στα παλιά χρόνια, οι τεχνίτες την ώρα που δούλευαν τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και τον έρωτά τους για μια μελαχρινή…
(Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής Γιάννης Αποστολίδης, τηλ.: 22840-33721, 6973 513686, στο δρόμο για Καμάρες. Εργαστήριο Γιάννη Ναρλή: 22840-33909, στο Κάτω Πετάλι. «Κεραμικά Μπαϊράμης» στην Απολλωνία η έκθεση και στο δρόμο για Χερρόνησο το Εργαστήριο, τηλ.: 6972 073594, www.mpairamis.gr).

Εξορμήσεις στο νησί…

Αναμφίβολα, στη Σίφνο θα ανάψουμε ένα κερί στην Παναγία τη Χρυσοπηγή με τη θαυματουργή εικόνα της. Ύστερα, θα κολυμπήσουμε στην όμορφη παραλία της (κόλπος Αποκοφτού) και θα απολαύσουμε καλό φαγητό στα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα. Εξαιρετική είναι και η παραλία του Πλατύ Γιαλού με την απέραντη αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά. Το Βαθύ και ο Φάρος έχουν επίσης όμορφες θάλασσες και ταβερνάκια δίπλα στο κύμα με παραδοσιακές γεύσεις.

Αξίζει μια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα για να ανεβούμε ως την Ακρόπολη και να επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το απόγευμα θα προτιμήσουμε μια βόλτα στα στενά δρομάκια του Αρτεμώνα ή της Απολλωνίας και θα απολαύσουμε παραδοσιακές γεύσεις του νησιού. Σαν πέσει η νύχτα, θα πιούμε το ποτό μας στα μπαράκια που βρίσκονται χωμένα στα γραφικά σοκάκια τους… Πριν φύγουμε από το νησί, δεν θα παραλείψουμε να αγοράσουμε πήλινα αντικείμενα και σιφνέικα αμυγδαλωτά.

Γεύση από Σίφνο…

Οι σιφνέικες γεύσεις είναι φημισμένες για τη νοστιμιά τους. Δεν είναι τυχαίο που η Σίφνος είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων ξακουστών μαγείρων, όπως ο Νικόλαος Τσελεμεντές. Στα ταβερνάκια του νησιού μέσα στα γραφικά δρομάκια των χωριών του (Απολλωνία, Αρτεμώνας, Κάστρο…), αλλά και δίπλα στο κύμα στα παραλιακά μέρη της, όπως η Χρυσοπηγή, ο Φάρος, το Βαθύ, ο Πλατύς Γιαλός, τα Σεράλια… θα δοκιμάσουμε γεύσεις παραδοσιακές, όπως η ρεβιθάδα που ψήνεται σε πήλινο σκεύος στον ξυλόφουρνο από το προηγούμενο βράδυ (το φαγητό που οι ντόπιοι παραδοσιακά το τρώνε την Κυριακή το πρωί μετά την εκκλησία και ψήνεται από το βράδυ του Σαββάτου). Αγαπημένοι μεζέδες είναι οι ρεβιθοκεφτέδες, η καππαροσαλάτα, τα μπουρεκάκια μελιτζάνας με τυρί, οι μανουροκεφτέδες (με ντόπιο λευκό τυρί), σπανακόπιτα σκεπαστή κ.ά. Από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φαγητά είναι το μαστέλο (κατσικάκι με κρασί και θυμάρι ή άνηθο, που ψήνεται πάνω σε κληματόβεργες σε ειδικό πήλινο σκεύος στον ξυλόφουρνο).

Φυσικά, θα πάρουμε μια γεύση από τα ντόπια τυριά, όπως η μυζήθρα, η μανούρα και η χλωρομανούρα, καθώς και η γυλωμένη μανούρα, που ωριμάζει μέσα σε πολτό από κόκκινο κρασί και ξεχωρίζει για την ποιότητά της. Στα παραλιακά ταβερνάκια θα βρούμε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά από την τράτα. Θα δοκιμάσουμε ακόμη μπακαλιάρο στον ταβά με κρεμμύδι, λεμόνι και μαϊντανό, αλλά και απολαυστικές μακαρονάδες με θαλασσινά. Τα ποτήρια θα τσουγκρίσουν με ντόπιο σιφνέικο κρασί “Votsari” (λευκό και ροζέ), που παράγεται από τις ποικιλίες Σαββατιανό και Ασύρτικο, στο μοναδικό οινοποιείο του νησιού, στο δρόμο για την Παναγία την Πουλάτη. Για γλυκό, θα απολαύσουμε παραδοσιακά αμυγδαλωτά, λεμονόπιτα, μελόπιτα, σοκολατόπιτα με φασκόμηλο, κουραμπιέδες, λωλή (γλυκιά κολοκυθόπιτα), αλλά και σιφνέικο παστέλι, λουκούμια και μπουρέκια.

9ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε αρχές του μήνα (3-5 Σεπτεμβρίου) στον Αρτεμώνα το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Μια γευστική διοργάνωση με οικοδεσπότες τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σίφνου, με τη συνεργασία τοπικών φορέων και συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό.
Το ξεχωριστό και γευστικό αυτό φεστιβάλ έγινε με τη συμμετοχή αντιπροσωπιών, μαγείρων, οργανοπαιχτών και χορευτών από τα νησιά των Κυκλάδων (Αμοργό, Άνδρο, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Σίκινο, Σύρο, Σχοινούσα και Φολέγανδρο). Φιλοξενούμενο νησί από τα Δωδεκάνησα ήταν η Ρόδος. Ωστόσο, το φετινό φεστιβάλ είχε κι άλλες σημαντικές συμμετοχές με αντιπροσωπίες από τη Σαλαμίνα, τη Σάμο, τη Θήβα, το Ναύπλιο, καθώς και από τους Συλλόγους Ποντίων Νέας Ιωνίας «Η Σινώπη», τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, καθώς και την Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων Γαστρονομίας.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμμετοχή του Ομίλου Etoile με τις Σχολές Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Ξενοδοχειακών Σπουδών, όπου o διακεκριμένος chef Χρυσόστομος Πρασαντζής, ο βραβευμένος σπουδαστής Ζαχαροπλαστικής Γιώργος Κόχρονας, οι διακεκριμένοι σπουδαστές της σχολής και η κ. Σίσσυ Νίκα, δημοσιογράφος γαστρονομίας και διευθύντρια διεθνών σχέσεων του Ομίλου Etoile, κατάφεραν να μας εντυπωσιάσουν, δημιουργώντας με παραδοσιακά υλικά των Κυκλάδων gourmet γεύσεις!
Σημαντικό γεγονός για τη φετινή διοργάνωση υπήρξε και η συμμετοχή της Ολλανδικής αντιπροσωπίας αρχιμαγείρων που έγινε η… γευστική αφορμή για να έρθουν πιο κοντά δύο λαοί.
Την εκδήλωση του 9ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» παρουσίασε με ιδιαίτερη ζωντάνια η Ρόνια Αναστασιάδου (συγγραφέας του βιβλίου «Σιφνέικες Γεύσεις…»).

Όλο το νησί… μια γιορτή!

Όσοι είχαμε την τύχη να ζήσουμε από κοντά αυτή την ξεχωριστή γευστική γιορτή της Σίφνου βιώσαμε μοναδικές εμπειρίες και λατρέψαμε ακόμη περισσότερο τούτο το νησί με την απλόχερη ομορφιά και τους φιλόξενους και δημιουργικούς ανθρώπους του, που κατάφεραν να μεταδώσουν τη χαρά της γιορτής σε κάθε γωνιά του για τρεις ημέρες.
Τα πρωινά, γύρω στις 11.30, το κάλεσμα για… θαλασσομαγειρέματα δινόταν και σε διαφορετικό μέρος (στο Κάστρο, στον Πλατύ Γιαλό, στις Καμάρες, στη Χρυσοπηγή, στο Φάρο και στο Βαθύ). Εκεί, δίπλα στη θάλασσα, οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι των παραθαλάσσιων οικισμών μάς κατέπληξαν με τις παραδοσιακές γεύσεις που μαγειρεύονταν επιτόπου και προσφέρονταν στους επισκέπτες.

Το απόγευμα ως αργά το βράδυ, το ραντεβού κλεινόταν στην πλατεία και το στενό του Αρτεμώνα, με μαγειρικές επιδείξεις, περίπτερα με τοπικά προϊόντα από τα φιλοξενούμενα νησιά και παρουσιάσεις βιβλίων γεύσεις. Στο χώρο των εκδηλώσεων γίνονταν ακόμη Παιδομαγειρέματα και Μαθήματα Αγγειοπλαστικής για τα μικρά παιδιά, που το διασκέδασαν με την ψυχή τους. Κάθε βράδυ, μετά από τις επιδείξεις μαγειρικής, το λόγο είχε η μουσική και ο χορός από τους τοπικούς συλλόγους των νησιών, που κρατούσε ως τα ξημερώματα…

Καλεσμένοι σε… παραδοσιακό σιφνέικο γάμο!

Μια μοναδική εμπειρία ήταν η παρακολούθηση του παραδοσιακού σιφνέικου γάμου, που ξεκίνησε από τα Εξάμπελα στις 6.30 μ.μ., με επίσκεψη στο σπίτι του αρχιμάγειρου Νικόλαου Τσελεμεντέ και συνεχίστηκε στα δρομάκια της Απολλωνίας, για να καταλήξουμε με τα πόδια γύρω στις 10.15 μ.μ. στον Αρτεμώνα, όπου ήταν το σπίτι της «νύφης». Μπροστά πήγαινε το άλογο που κουβαλούσε το μπαούλο με τα προικιά κι ακολουθούσαν οι οργανοπαίχτες, οι προσκεκλημένοι από τα άλλα νησιά με παραδοσιακές φορεσιές και πλήθος κόσμου.

Κατά διαστήματα η πομπή σταματούσε για χορό και τραγούδι. Επίσης, στα σπίτια από όπου παραλάβαμε τον κουμπάρο (στα Εξάμπελα), την κουμπάρα (στην Απολλωνία), το γαμπρό και τη νύφη (στον Αρτεμώνα), υπήρχαν κεράσματα σ’ όλο τον κόσμο και χοροί στις αυλές των σπιτιών.
Όλοι εμείς οι «προσκεκλημένοι» της Σίφνου χαρήκαμε με την ψυχή μας αυτό το τριήμερο των εκδηλώσεων του 9ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» και βιώσαμε τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων του ευλογημένου αυτού νησιού. Οι στιγμές που ζήσαμε θα «συντροφεύουν» για καιρό στο νου και στην καρδιά μας…

Αξίζει να δείτε:
Τον Αρτεμώνα και την Απολλωνία.
Το Βαθύ και τον Φάρο.
Τη θαυματουργή Παναγία τη Χρυσοπηγή.
Τον Πλατύ Γιαλό για μπάνιο.
Την Παναγία την Πουλάτη (κοντά στο Κάστρο).
Το εκκλησάκι των Εφταμαρτύρων στην έξω μεριά του Κάστρου.
Τα Σεράλια (το λιμανάκι του Κάστρου).
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης στο λόφο Αγίου Ανδρέα και το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μονής Βρύσης.

Χρήσιμα τηλέφωνα:
Δήμος Σίφνου: 22843-60300, 60314.
Site: www.sifnos.gr
Γραφείο Πληροφοριών ΔΗ.Κ.Ε.Σ.: 22840-33661, 31977
Γραφείου Τουρισμού: 22843-60327.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Ανδρέα: 22840-31022.
Λαογραφικό Μουσείο: 22840-31341.
Εκκλησιαστικό Μουσείο: 22840-31335.
Μουσείο Ακρόπολης στο λόφο Αγίου Ανδρέα: 22840-31488.
Λιμεναρχείο: 22840-33617.

Πώς θα πάτε:

Από τον Πειραιά με ταχύπλοα και με συμβατικά πλοία: «Speedrunner4» (Πρακτορείο Σίφνου: Aegean Thesaurus Travel, στην Απολλωνία): τηλ.: 22840-33151, 33527)

Για πληροφορίες,  oline κράτηση εισιτηρίων και δρομολόγια πλοίων επισκεφτείτε κάποια από τις ιστοσελίδες: www.openseas.gr , www.aktoploika.gr, www.yen.gr, www.gtp.gr.

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων: Sifnos Travel: 22840-33383. Sifnos Rent a Car: 22840-71523, 6972 099318. El Mar Sifnos Moto Car: 22840-31040. Auto-Moto Apollo: 22840-33333, 6977 337213.

Πού θα φάτε:

Στην Απολλωνία: «Αγιανέμη»: τηλ.: 22840-28960,6972 827217, «Ραμπαγάς»: τηλ.: 22840-32215, «Ωκύαλος»: τηλ.: 22480-32060, «Δριμόνι»: τηλ.: 22840-31434, «Η Ωραία Σίφνος»: τηλ.: 2284 033069, «Στου Αποστόλη το Κουτούκι»: τηλ.: 22840-33186.
Στη Χρυσοπηγή – κόλπος Αποκοφτού: «Χρυσοπηγή»: τηλ.: 22840-71295. «Αποκοφτό»: τηλ.: 22840-71272.
Στο Βαθύ: «Τσικάλι»: τηλ.: 22840-71150.
Στον Αρτεμώνα: « Μωσαϊκό»: τηλ.: 22840-33562, «Το Λιοτρίβι»: τηλ.: 22840-31246, 32051, «Χρυσό»: τηλ.: 22840-31322 και «Λεμπέσης»: τηλ.: 22840-31303.
Στις Καμάρες: «Absinthe»: τηλ.: 22840-31202.
Στο Κάστρο: «Το Κονάκι»: τηλ.: 22840-33165, «Καπετάν Σιφάκης» (Σεράλια): τηλ.: 22840 31070, 6972 630535.
Στο Φάρο: «Γοργόνα»: τηλ.: 22840-71461,71460.
Στον Πλατύ Γιαλό: «Το Κουτούκι του Ψαρά»: τηλ.: 22840-71330.

Αν σας αρέσει η μαγειρική…
Αναζητήστε το βιβλίο «Σιφνέικες γεύσεις…» της Ρόνιας Αναστασιάδου.

Παραδοσιακά γλυκά:
«Ζαχαροπλαστείο Γεροντόπουλος»: (Απολλωνία), τηλ.: 22840-32220, «Σιφάντο» (Καμάρες), τηλ.: 22840-33891, «Παραδοσιακά προϊόντα Σανάκη Σοφία» (στο δρόμο Απολλωνίας προς Κάστρο), τηλ.: 22840-33380.

Εργαστήρια με κοσμήματα & πήλινα στο Κάστρο:
«Μάξιμος» (Παναγιώτης Φαναριώτης): τηλ.: 22840-33692, 6948 408025.
«Passpartout»: τηλ.: 22840-31185.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *