Λίμνη Κερκίνη

Το υδάτινο στολίδι των Σερρών...

Ένας επίγειος παράδεισος, πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα, ξεδιπλώνει την γαλήνια ομορφιά του στο νομό Σερρών. Η Λίμνη Κερκίνη αποτελεί υγροβιότοπος μοναδικής σημασίας και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Τι θα λέγατε για μια βαρκάδα στα ήρεμα νερά της, για να ανακαλύψουμε την ιδιαίτερη γοητεία της;

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου (Φιλική συμμετοχή)
Σε απόσταση σχεδόν 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών αποκαλύπτει αργά, νωχελικά, την ανεκτίμητη ομορφιά της η Λίμνη Κερκίνη. Δημιουργήθηκε χάρη στην ανθρώπινη παρέμβαση, όταν το 1932 κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα. Η λειτουργία του φράγματος προκαλεί μία εποχιακή αυξομείωση της στάθμης της λίμνης κατά 4,5 περίπου μέτρα. Η υψηλότερη στάθμη καταγράφεται τον Ιούνιο. Αυτό έχει ως συνέπεια η επιφάνεια της λίμνης να μεταβάλλεται από 50.000 σε 73.000 στρέμματα περίπου. Για τη σημαντικότητά της η Λίμνη Κερκίνη έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και ένας από τους δέκα υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar. Επίσης, το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης ανήκει στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Natura 2000». Το παραποτάμιο δάσος από άγριες ιτιές, τα υδροχαρή φυτά, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα κοπάδια με τα βουβάλια που κολυμπούν ή λιάζονται στις όχθες της λίμνης, αλλά και οι γύρω βουνοκορφές του όρους Μπέλλες και της οροσειράς των Κρουσσίων που καθρεφτίζονται στα νερά της, δημιουργούν ένα απίστευτο σκηνικό, που αλλάζει χρώματα στη διάρκεια της ημέρας, φλερτάροντας με το φως…

Πλούσια χλωρίδα…

Το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης θεσμοθετήθηκε το Νοέμβριο του έτους 2006, με σκοπό την προστασία της περιοχής ως εθνική φυσική κληρονομιά. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.300 είδη φυτών, ορισμένα από τα οποία είναι σπάνια ή ενδημικά. Στις περιοχές που είναι ελώδεις «πρωταγωνιστούν» τα πανέμορφα λευκά και κίτρινα νούφαρα, οι ντελικάτες ίριδες, το μυριόφυλλο, το ψαθί κ.ά. Η δενδρώδης βλάστηση απαρτίζεται κυρίως από ιτιές, λεύκες, πλατάνια, νερόφραξους κ.ά. Γύρω από τη Λίμνη Κερκίνη αναπτύσσονται, ακόμη, πολλά είδη δέντρων και φυτών, όπως η φυλλοβόλος δρυς, η φτελιά, ο γαύρος, η φλαμουριά, η λεπτοκαρυά, η τσαπουρνιά, οι σφένδαμοι, αλλά και πολλές αγριοτριανταφυλλιές, κισσός, πολύχρωμα αγριολούλουδα, άγριες ορχιδέες, κρόκοι και τόσα άλλα… Ανεβαίνοντας υψόμετρο, στις γύρω από τη λίμνη οροσειρές του νομού Σερρών, η βλάστηση αλλάζει. Στις πιο ψηλές βουνοκορφές, που κάνει και περισσότερο κρύο, επικρατεί η οξιά (Fagus sylvatica), ενώ συναντάμε και δάση με έλατα, καστανιές και μαύρη πεύκη. Κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Στρυμώνα συναντάμε μικτά δάση δρυός, φτελιάς και φράξου, ενώ η χαμηλή ζώνη των βουνών καλύπτεται από δάση δρυός και γαύρου. Στην ευρύτερη περιοχή της Κερκίνης υπάρχουν πολλά ενδημικά είδη φυτών ή είδη τα οποία είναι σπάνια στην Ελλάδα και στη Βαλκανική χερσόνησο.

Ενδιαφέρουσα πανίδα…

Η παρατήρηση των πουλιών που βρίσκουν στη Λίμνη Κερκίνη το δικό τους παράδεισο τραβάει το ενδιαφέρον μας. Πάνω από 300 είδη πουλιών συναντάμε εδώ, από τα οποία άλλα ζουν και αναπαράγονται, άλλα διαχειμάζουν και άλλα τη χρησιμοποιούν ως σταθμό ξεκούρασης στο μακρύ μεταναστευτικό ταξίδι τους. Πολλά από αυτά είναι σπάνια και προστατευόμενα. Ερωδιοί, ροδοπελεκάνοι, πάπιες, φλαμίνγκος, σταχτοτσικνιάδες… χτίζουν τις φωλιές τους στα κλαδιά των δέντρων, που οι ρίζες τους βρίσκονται μέσα στο νερό. Εδώ ζουν ακόμη πολλοί πελαργοί, κορμοράνοι, λαγγόνες, χουλιαρόπαπιες, σκουφοβουτηχτάρια κ.ά. Ανάμεσα στα θηλαστικά περιλαμβάνεται και η βίδρα. Η καλύτερη εποχή για τα πουλιά είναι από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο (ακόμη καλύτερα Μάιο – Ιούνιο). Στην περιοχή του υγροτόπου της Κερκίνης συναντάμε το μεγαλύτερο πληθυσμό βουβαλιών της χώρας. Εκτρέφονται κυρίως για το κρέας τους (το οποίο μπορεί να βρει κανείς σε κρεοπωλεία και εστιατόρια της περιοχής), αλλά και για το γάλα τους, το τυρί και το γιαούρτι. Από τα ψάρια της λίμνης, κυριαρχούν το γριβάδι και η πέστροφα, ενώ σπανίζει πια ο μεγάλος σε μέγεθος γουλιανός (που είναι εξαιρετικός για ψαρόσουπα).

Βαρκάδα στη λίμνη και άλλες δράσεις…

Για να απολαύσουμε τη μαγεία της Λίμνης Κερκίνης, θα κάνουμε μια ειδυλλιακή βαρκάδα, παίρνοντας μία από τις βάρκες που βρίσκονται στο λιμανάκι της λίμνης και σου κάνουν ανάλογη ξενάγηση. Καλό είναι να έχουμε μαζί κι ένα ζευγάρι κιάλια για την παρατήρηση των πουλιών που φωλιάζουν στα κλαδιά των υδροχαρών δέντρων και τα βαρκάκια πλησιάζουν αρκετά κοντά τους. Ανάλογα με τη διάθεσή μας, στην Κερκίνη μπορούμε να κάνουμε ιππασία, πεζοπορίες, ποδήλατο, ψάρεμα, βόλτες με τζιπ 4Χ4 σε φανταστικές διαδρομές κ.ά. Από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης θα ενημερωθούμε για τα πάντα γύρω από τη λίμνη, τη χλωρίδα και την πανίδα της. Στο χωριό Κερκίνη βρίσκεται το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα, ενώ στο Λιθότοπο το Γραφείο Προώθησης Οικοτουρισμού του Δήμου Ηράκλειας. Για την οργάνωση των δραστηριοτήτων μας στη Λίμνη Κερκίνη θα απευθυνθούμε στον «Οικοπεριηγητή», την οικοτουριστική μονάδα που συνδυάζει την περιήγηση με την οργάνωση δραστηριοτήτων και την παραμονή σε φιλόξενους ξενώνες. Επίσης, η Οικοτουριστική Μονάδα «Ιχνηλάτης» συνδυάζει την περιήγηση με βάρκα, την ιππασία και την παραμονή σε ξενώνα με παραδοσιακό πρωινό φτιαγμένο με προϊόντα από την οικογενειακή φάρμα.

Στις ταβέρνες που θα βρούμε στο Λιθότοπο θα απολαύσουμε πολύ καλό φαγητό με θέα την πανέμορφη λίμνη.

Πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης: τηλ.: 23270-28004, http://kerkini.gr, e-mail: info@kerkini.gr

«Οικοπεριηγητής»: τηλ.: 23270-41450, 23270-41090, 6947 152240, site: www.oikoperiigitis.gr e-mail: rekl@otenet.gr

Οικοτουριστική Μονάδα «Ιχνηλάτης»: τηλ.: 23270-41000, 6932 031940 (υπεύθυνος: κ. Αλατζίδης Θεόδωρος), site: http://www.ixnilatis.gr facebook: Group Ξενώνας Ιχνηλάτης e-mail: ixnilatiskerkini@yahoo.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *