Κάτω στον Πειραιά…

Στο λιμάνι της καρδιάς μας!

Πόλη χιλιοτραγουδισμένη, προικισμένη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, μα και σύγχρονη, δυναμική, χαρούμενη! Κόντρα στους δύσκολους καιρούς, το πρώτο λιμάνι της χώρας παίρνει δύναμη από τη θάλασσα που το «αγκαλιάζει» τρυφερά, έχει στολίδι του το επιβλητικό Δημοτικό Θέατρο και καμάρι του τον Ολυμπιακό του. Ο Πειραιάς μάς βγάζει σεργιάνι δίπλα στη θάλασσα… στη Φρεαττύδα και στο Πασαλιμάνι και μας κερνάει ψαρομεζέδες και ουζάκι στην Πειραϊκή. Σαν πέσει η νύχτα, μας κλείνει ραντεβού στα μπαράκια της ιστορικής Τρούμπας και στο Μικρολίμανο, που διεκδικούν τα σκήπτρα της βραδινής διασκέδασης…

Κείμενο – Φωτογραφίες:  Ιωάννα Παραβάλου (Φιλική συμμετοχή)

Η αλήθεια είναι ότι έχω έναν παραπάνω λόγο για να αγαπώ τον Πειραιά… Είναι ο τόπος μου. Στις γειτονιές της Καλλίπολης μεγάλωσα κι έπαιξα σαν παιδί, στο Σκαφάκι στην Πειραϊκή έμαθα μπάνιο κι έκανα βουτιές από τα βράχια στα βαθυγάλαζα νερά της, στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου δίναμε παραστάσεις με το σχολείο μου, στη γιορτή του Άι Γιάννη τον Ιούνιο ανάβαμε φωτιές στις γειτονιές… Μεγαλώνοντας, στου Προφήτη Ηλία τα σοκάκια περπατούσαμε χέρι-χέρι μαζί με τον πρώτο έρωτα! Τι να πρωτοθυμηθώ…
Μα ακόμα κι αν δεν έχεις γεννηθεί στον Πειραιά, αυτός έχει έναν μοναδικό τρόπο να σε κάνει να τον ερωτευτείς τρελά! Ίσως είναι αυτή η επαφή με τη θάλασσα που απολαμβάνεις στις βόλτες σου σε όλη την παραλιακή ζώνη του από την Πειραϊκή ως τη Φρεαττύδα, το Πασαλιμάνι, την Καστέλα ή το Μικρολίμανο και σε κάνει να ξεχνάς τις έγνοιες σου… Ίσως πάλι να σε τραβάνε τα καλαίσθητα εστιατόρια και τα γραφικά ταβερνάκια του δίπλα στο κύμα για φρέσκο ψάρι και κάθε λογής μεζεδάκια και θαλασσινά… Ίσως, όμως, η αιτία που σε κάνει να δεθείς μαζί του να είναι οι άνθρωποί του… γιατί αυτοί είναι η «ψυχή» του! Ελάτε, λοιπόν, να βγούμε σεργιάνι στις ομορφιές του Πειραιά…

Βόλτα με τα πόδια στην Πειραϊκή

Μία από τις πιο μαγευτικές περιοχές του Πειραιά είναι η Πειραϊκή. Στον παραλιακό δρόμο της οι Πειραιώτες κάνουν κάθε απόγευμα την αγαπημένη τους βόλτα, απολαμβάνοντας τη θέα από τη βραχώδη ακτή στα καταγάλανα νερά του Αργοσαρωνικού. Όταν το θαλασσινό αεράκι καθαρίζει την ατμόσφαιρα, στο βάθος του ορίζοντα αχνοφαίνονται τα νησιά της Αίγινας και της Σαλαμίνας. Ο περίπατος ξεκινά από την επιβλητική Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και φθάνει ως την Πλατεία Αλεξάνδρας ή και ως το Μικρολίμανο.
Σε καιρούς αλλοτινούς, η Πειραϊκή χερσόνησος ονομαζόταν «Ακτή» από τους Αθηναίους. Κατά τους κλασικούς χρόνους, ήταν φημισμένη για τα λατομεία της, από τα οποία εξαγόταν ο «ακτίτης λίθος». Καθώς περπατάμε κατά μήκος της παραλιακής ζώνης (Ακτή Θεμιστοκλέους) σε πολλά σημεία διακρίνουμε ίχνη του αρχαίου πειραϊκού τείχους, του Κονώνειου τείχους, με τα οποία περιβαλλόταν η Πειραϊκή χερσόνησος από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Στην ίδια περιοχή διασώζονται ακόμη κατάλοιπα των τειχών του Θεμιστοκλή που είχαν κατασκευαστεί για να προστατεύεται από τη θάλασσα ο Πειραιάς (και φυσικά η Αθήνα, η πρωτεύουσα) από τους επίδοξους κατακτητές…


Οι πιο σημαντικοί ορμίσκοι της Πειραϊκής είναι ο Όρμος της Φρεαττύδας, ο Όρμος του Λουβιάρη (γνωστός ως «Σκαφάκι»), ο Όρμος Αφροδίτης ή του Μπαϊκούτση (με το γραφικό λιμανάκι όπου βρίσκουν απάγκιο οι ψαρόβαρκες, με το μεγάλο τσιμεντένιο Σταυρό – Μνημείο του Αφανούς Ναύτη και το εκκλησάκι του Άι Νικόλα), καθώς και ο Όρμος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων ή Όρμος Παλάσκα. Στο επιβλητικό κτίριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, λειτουργεί από το 1905 η σχολή στην οποία εκπαιδεύονται οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.
Πάνω στα βράχια της Πειραϊκής έχουν σχηματιστεί δύο γήπεδα μπάσκετ για τα νέα παιδιά: ο Φοίνικας Αθλητικός Φυσιολατρικός – Μορφωτικός Σύλλογος και ο Πορφύρας Αθλητικός Όμιλος Φρεαττύδας.
Η Πειραϊκή φημίζεται για τα ουζερί της με θαλασσινούς μεζέδες, αλλά και τις πολυτελείς ψαροταβέρνες με ολόφρεσκα ψάρια, φυσικά με θέα θάλασσα! Στην περιοχή κοντά στο Σταυρό και το γραφικό λιμανάκι του Μπαϊκούτση θα χαρούμε το πιο δυνατό ηλιοβασίλεμα! Στο λόφο πάνω από την Πειραϊκή σχηματίζονται οι συνοικίες Καλλίπολη, Χατζηκυριάκειο και Άγιος Βασίλειος.

Στη Φρεαττύδα με τα σκάφη…

Με αριστοκρατική καταγωγή και το θαλασσινό αεράκι του Σαρωνικού να τη «φλερτάρει» χρόνια τώρα… η Φρεαττύδα είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές του Πειραιά. Εκτείνεται γύρω από την Ακτή Θεμιστοκλέους και είναι η συνέχεια του Λιμένα της Ζέας (Πασαλιμάνι). Στα παλιά χρόνια, η Φρεαττύδα λεγόταν και «Τσιρλονέρι», επειδή υπήρχαν πολλά φρεάτια (Φρεαττύδα) με ζεστά ιαματικά, καθαρτικά νερά. Σημαντική πηγή υδροδότησης αποτελούσαν και τα χτιστά πηγάδια της Φρεαττύδας.
Η πολυσύχναστη σήμερα Μαρίνα Ζέας φιλοξενεί στην υδάτινη «αγκαλιά» της πολυτελή σκάφη, κότερα και ιστιοπλοϊκά που τα χαζεύουμε καθώς κάνουμε τη βόλτα μας στην παραλία της Φρεαττύδας. Εδώ βρίσκεται και το εξαιρετικό Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος με την απλόχερη καταπράσινη πλατεία και το ιστορικό «Υποβρύχιο Παπανικολής» στον προαύλιο χώρο της, για να μας θυμίζει ένδοξες στιγμές του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Πάνω από το χώρο του Ναυτικού Μουσείου, στον παραλιακό αυτοκινητόδρομο, βρίσκεται η μικρή πλατεία της Φρεαττύδας (η πλατεία Λάμπρου Πορφύρα), όπου βρίσκεται το άγαλμα του ποιητή Λάμπρου Πορφύρα (1879 – 1932) , που την ύμνησε και σύχναζε στις ταβέρνες της περιοχής.
Κατά μήκος της όμορφα διαμορφωμένης μαρίνας της Φρεαττύδας, θα κάνουμε μια χαλαρωτική βόλτα με τα πόδια ή με ποδήλατο. Επίσης, θα απολαύσουμε τον καφέ μας στα καλαίσθητα παραλιακά καφέ με τη φανταστική θέα στον όρμο της Φρεαττύδας, πάντα γεμάτος με πανέμορφα σκάφη και ιστιοφόρα… Στην άκρη της Μαρίνας Ζέας υψώνεται ο λιμενοβραχίονας και καταλήγει στο Φάρο. Πίσω από το λιμενοβραχίονα σχηματίζεται η παραλία Τερψιχόρη, η δεύτερη παραλία του Πειραιά μετά την πλαζ «Βοτσαλάκια», στην Καστέλα, όπου έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο αθλητικό χώρο, με πισίνες, γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, γήπεδα 5Χ5 κ.ά.


Η περαντζάδα στην παραλιακή της Φρεαττύδας γίνεται σε δύο επίπεδα: στο πάνω φαρδύ πεζοδρόμιο με τη θέα από ψηλά στη θάλασσα και τον κάτω δρόμο δίπλα στα καϊκια και τα πολυτελή σκάφη, Περνώντας μια όμορφη γέφυρα, θα δούμε μια μικρή λιμνούλα με ένα τμήμα των αρχαίων τειχών που προστάτευαν άλλοτε τον Πειραιά… Από την άλλη πλευρά της έχουμε άπλετη θέα προς την είσοδο του Λιμένα της Ζέας και την επιβλητική Καστέλα αντίκρυ μας με την Πλατεία Αλεξάνδρας στην άκρη του τείχους της… Επί της Ακτής Θεμιστοκλέους υψώνεται και το ιστορικό κτίριο του Ναυτικού Νοσοκομείου (άλλοτε «Ρωσικού»).
Στην περιοχή της Φρεαττύδας βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, όπου στις αίθουσές του βρίσκεται καλά φυλαγμένη η ιστορική διαδρομή και η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης στο διάβα του χρόνου (Χαριλάου Τρικούπη 31, τηλ.: 210-4521598).

Στο κοσμοπολίτικο Πασαλιμάνι…

Συνεχίζοντας παραλιακά από τη Φρεαττύδα, θα φθάσουμε στο Πασαλιμάνι (ή Λιμάνι της Ζέας). Είναι το πιο κοσμοπολίτικο σημείο του Πειραιά. Εδώ χτυπά η «καρδιά» της διασκέδασης και της χαλάρωσης.
Σε καιρούς αλλοτινούς, το Πασαλιμάνι υπήρξε ένας από τους πολεμικούς ναυστάθμους της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Δεκάδες νεώσοικοι, κτίρια για τη φύλαξη και τις επισκευές των τριήρεων, υπήρχαν στην περίμετρο του «πετάλου» που σχημάτιζε το λιμάνι, το στόμιο του οποίου έκλεινε με παράκτιο τείχος και δύο τετράγωνους πύργους μέσα στο νερό, που όριζαν την είσοδο του ναυστάθμου… Τη σημερινή του ονομασία την απέκτησε τον 18ο αιώνα, λόγω του ότι αποτέλεσε το λιμάνι του Οθωμανικού στόλου. Κατά τη δεκαετία του 1880 και ως τις αρχές του 20ού αι. δημιουργήθηκαν κατά μήκος της παραλίας οι επαύλεις των Πειραιωτών αστών, των εμπόρων και των βιομηχάνων. Το πιο διάσημο συγκρότημα των επαύλεων σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ, στις οποίες κατοίκησαν μεταξύ άλλων η βασιλική οικογένεια του Γεωργίου Α’ σε θερινές διακοπές, η οικογένεια Εμμανουήλ Μπενάκη… Ελάχιστα σώζονται σήμερα, όπως το κτίριο στη στροφή της Πλατείας Αλεξάνδρας (το κέντρο «Τσίλερ»).Κατά μήκος της Ακτής Μουτσοπούλου και όσο πλησιάζουμε προς την Πλατεία Αλεξάνδρας, τα καφέ, τα ουζερί, τα μπαράκια και τα εστιατόρια διαδέχονται το ένα το άλλο, κάτω από φοίνικες ή ανοιχτές ομπρέλες. Χαρακτηριστικό στοιχείο του Πασαλιμανιού είναι και το γραφικό Πέτρινο Ρολόι του, σημείο που κλείνονταν άλλοτε τα ραντεβού… Πολύ κοντά από το Ρολόι ξεκινά και ο πεζόδρομος Σωτήρος Διός που οδηγεί στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά, όπου μπορούμε να κάνουμε τα ψώνια μας στα μαγαζιά.


Συνεχίζοντας για την Καστέλα, ακολουθούμε την Ακτή Κουντουριώτου, για να φθάσουμε στην όμορφη πλατεία Αλεξάνδρας. Από την πίσω πλευρά της η θέα προς την ανοιχτή θάλασσα, το νησάκι του Κουμουνδούρου και την πλαζ «Βοτσαλάκια» με πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις, «ταξιδεύει» τη ματιά μας… Ανάμεσα στα δρομάκια της Καστέλας, που οδηγούν στο γραφικό Μικρολίμανο με τις ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα, θα ανακαλύψουμε αρκετά αρχοντικά νεοκλασικά που έχουν σήμερα αναπαλαιωθεί. Σε όλη την παραλιακή ζώνη του Πασαλιμανιού μπορούμε να πιούμε το καφεδάκι μας ή να απολαύσουμε μεσογειακές γεύσεις, χαζεύοντας τα σκάφη αναψυχής, τα κότερα και τα ιστιοπλοϊκά που σχίζουν τα γαλήνια νερά…


Ένας από τους σύγχρονους ρόλους του Πασαλιμανιού είναι και η ταύτισή του με τη δημοφιλέστερη ποδοσφαιρική ομάδα του Πειραιά, τον Ολυμπιακό! Εδώ βρίσκονται και τα γραφεία του.
Αν πάλι ανηφορίσουμε ψηλά, πάνω από την Καστέλα, στα σοκάκια του Προφήτη Ηλία, θα φθάσουμε στο ομώνυμο εκκλησάκι και θα χαρούμε πανοραμική θέα στο Μικρολίμανο και όχι μόνο… Εδώ βρίσκεται και το ανοικτό θέατρο «Βεάκειο» που τα καλοκαίρια φιλοξενεί αξιόλογες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλές ταβέρνες με παραδοσιακές γεύσεις και ψητά στα κάρβουνα.

Στο γραφικό Μικρολίμανο…

Μοιάζει, λες, με ένα «νησί» μέσα στον Πειραιά! Από τις πιο αγαπημένες γωνιές της πόλης για τη νεολαία αλλά και για τους τουρίστες, γεμάτο χρώμα και ζωντάνια από το πρωί ως αργά το βράδυ… για καφεδάκι, μεζεδάκια με ουζάκι ή ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Σε κοντινή απόσταση από το Πασαλιμάνι, προσφέρεται για βόλτες με τα πόδια σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με αέρα… θαλασσινό! Οι καφετέριες, οι ταβέρνες, τα πολυτελή εστιατόρια και τα ψαγμένα μπαράκια εναλλάσσονται το ένα μετά το άλλο, μπροστά στο λιμανάκι που βρίσκουν απάγκιο οι ψαρόβαρκες, τα τρεχαντήρια και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Τα ψαροκάικα προμηθεύουν καθημερινά με ολόφρεσκα θαλασσινά τις ψαροταβέρνες με την υπέροχη θέα…

Ωστόσο, το σημερινό κουκλίστικο λιμανάκι του Πειραιά άλλαξε πολλές φορές όνομα στο διάβα του χρόνου κι έχει μακραίωνη ιστορία… Στα νεώτερα χρόνια, γνώρισε μεγάλη φήμη, καθώς έγινε στέκι για πολλούς επώνυμους, που έρχονταν ως εδώ για καλό ψάρι και ρομαντική θέα στο γραφικό Μικρολίμανο. Από το 1960 είχαν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες κοσμικές ταβέρνες. Σήμερα, η Ακτή Κουμουνδούρου και στη συνέχεια η Ακτή Δηλαβέρη (που φθάνει ως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), θυμίζει παραλιακό δρόμο νησιού που σφύζει από ζωή και κίνηση κάθε στιγμή της ημέρας.
Αξίζει μια βόλτα με τα πόδια ως τη δεξιά άκρη του λιμανιού, όπου βρίσκεται ο «Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς», για να πιούμε το καφεδάκι μας στην καφετέρια με την υπέροχη θέα στη θάλασσα ή να απολαύσουμε καλό φαγητό στο εστιατόριο, που τα τραπέζια του να φθάνουν δίπλα στα ιστιοπλοϊκά. Η εικόνα όλου του Μικρολίμανου από αυτό το σημείο είναι μαγευτική!
Σαν πέσει η νύχτα, το Μικρολίμανο «ντύνεται» στα βραδινά και τα καφέ του μεταμορφώνονται σε ατμοσφαιρικά club, για βραδιές με ποτό, κέφι, μουσική, events και happenings.

Δημοτικό Θέατρο: το στολίδι του Πειραιά!

Βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης, απέναντι από την πλατεία Κοραή, και θεωρείται επάξια ένα από τα καλύτερα θέατρα των Βαλκανίων! Είναι έργο ψυχής και δημιουργίας του Πειραιώτη αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου, καθηγητή του Ε. Μ. Πολυτεχνείου, ο οποίος ολοκλήρωσε τη μελέτη του για την κατασκευή του από το 1881 – 1883. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ένα θεατρικό ορόσημο και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά κτήρια της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα κτήριο με αυστηρές και καθαρές αρχιτεκτονικές γραμμές, που σηματοδοτεί το κέντρο της πόλης με την επιβλητικότητά του. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας και από το 1980 έχει ανακηρυχθεί «έργο τέχνης». Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκηνή και οι μηχανισμοί της είναι από τα σπανιότερα δείγματα Μπαρόκ τέχνης στην Ευρώπη.


Ο δεσμός του Θεάτρου με την πόλη του Πειραιά είναι πολύ ισχυρός και σημαντικός. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει την πολιτιστική του παραγωγή, η οποία απευθύνεται τόσο στο κοινό της πόλης, όσο και σε εκείνο της Αθήνας και των προαστίων, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς πολλοί από τους τουρίστες που βρίσκονται στην πόλη, έχουν την ευκαιρία να το επισκεφθούν και να το θαυμάσουν.
Τα τελευταία χρόνια, μετά την ανακαίνισή του, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ένας παλλόμενος οργανισμός, ένας τόπος συνάντησης στην καρδιά της πόλης, όπου παρουσιάζονται παραγωγές που αγκαλιάζονται με θέρμη από το κοινό. Το πρόγραμμα του θεάτρου έχει συμπεριλάβει πολλές παραγωγές, φιλοξενώντας και δημιουργώντας γέφυρες συνεργασίας με οργανισμούς όπως ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και πολλούς άλλους.
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεργάζεται, επίσης, με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Γκαίτε, κλπ., προσδοκώντας να δημιουργήσει ένα δίαυλο δημιουργικής επικοινωνίας μεταξύ των σημαντικότερων Πολιτιστικών Οργανισμών στην Ελλάδα.
Το Θέατρο, εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις, διοργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, εκθέσεις, σεμινάρια, κοινωνικές δράσεις σε συνεργασία με ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Λάτση και το Ίδρυμα Νιάρχος, όπως και ξεναγήσεις στον ιστορικό χώρο του.

Η βραδινή διασκέδαση στην Τρούμπα…
Η γειτονιά που γυρίστηκαν τα «Κόκκινα φανάρια» παίρνει ξανά ζωή μετά από χρόνια και μεταμορφώνεται σε αγαπημένο στέκι της νεολαίας. Μυρωδιές έθνικ εστιατορίων και μπαρ που αναβιώνουν την ατμόσφαιρα των καμπαρέ που λειτουργούσαν στην περιοχή στα μέσα του 20ού αιώνα, προσελκύουν τα νέα παιδιά του Πειραιά αλλά και της Αθήνας.
Τρούμπα ονομαζόταν η κακόφημη περιοχή του Πειραιά, κοντά στο λιμάνι, η οποία τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 γνώρισε μεγάλες δόξες λόγω των μπαρ, καμπαρέ και οίκων ανοχής που υπήρχαν εκεί και εξυπηρετούσαν κυρίως τους ξένους στόλους (ιδίως τον αμερικανικό) που έδεναν στο λιμάνι. Το όνομα Τρούμπα πήρε η περιοχή από μια αντλία (τρόμπα) που υπήρχε στην αρχή της οδού 2ας Μεραρχίας στο λιμάνι για να εφοδιάζονται με νερό τα πλοία. Οι οίκοι ανοχής έκλεισαν το 1968 και έκτοτε η Τρούμπα παρέμενε σε παρακμή.
Πολλοί ρεμπέτες δημιουργοί (όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης) εμπνεύστηκαν από τη ζωή στην Τρούμπα. Πολλές ήταν και οι ταινίες που γυρίστηκαν με ανάλογα θέματα και άφησαν εποχή, όπως «Τα κόκκινα φανάρια», το «Ποτέ την Κυριακή», το «Λόλα» κ.ά.

Ξενάγηση με το Τρενάκι του Πειραιά…
Αν θέλουμε να νιώσουμε σαν «τουρίστες» και να ξαναγίνουμε παιδιά, μπορούμε να πάρουμε από το λιμάνι το γραφικό τρενάκι που ξεκινά μπροστά από το Εκθεσιακό Κτίριο του ΟΛΠ. Είναι πράγματι μια πρωτόγνωρη εμπειρία η περιήγηση του Πειραιά με το λευκό αυτό τουριστικό τρενάκι. Μέσα από αυτή την όμορφη διαδρομή θα ανακαλύψουμε μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία του Πειραιά, όπως το λιμάνι του, τον Άγιο Σπυρίδωνα, την Αγία Τριάδα (Μητρόπολη της πόλης), το εντυπωσιακό Δημοτικό Θέατρο και την Πλατεία Κοραή, το Πασαλιμάνι ή Λιμάνι της Ζέας, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο. Επιστροφή από τον Άγιο Νικόλαο στο σημείο εκκίνησης. (Πληροφορίες: τηλ.: 210-4176144. Site: www.trenaki.gr ).


Στο κέντρο του Πειραιά… για ψώνια
Στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά, εκεί όπου χτυπάει η «καρδιά» του, θα βρούμε πολλά καταστήματα με ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, είδη δώρων, είδη σπιτιού και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε… σε τιμές για όλα τα βαλάντια! Στις κεντρικές λεωφόρους της Ηρώων Πολυτεχνείου, Βασιλέως Γεωργίου και Γρηγορίου Λαμπράκη θα βρούμε πολλά μαγαζιά με επώνυμες φίρμες, αλλά και καταστήματα με καλόγουστα είδη σε πολύ οικονομικές τιμές! Ο πιο κεντρικός δρόμος είναι η Ηρώων Πολυτεχνείου, που διασχίζει τον Πειραιά, περνά μπροστά από το εντυπωσιακό Δημοτικό Θέατρο και συνεχίζει ως την Πλατεία Τερψιθέας και την περιοχή Βρυώνη. Είναι γεμάτος από καλά καταστήματα κάθε είδους. Ωστόσο, ο πιο πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος στο κέντρο του Πειραιά είναι ο πεζόδρομος Σωτήρος Διός, που ξεκινά από το λιμάνι, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και φθάνει ως το Πασαλιμάνι, στη Λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη. Γύρω από την κεντρική Πλατεία Κοραή όπου βρίσκεται και το Δημαρχείο του Πειραιά, καθώς και στην οδό Καραϊσκου βρίσκονται πολλά καλαίσθητα καφέ, πιτσαρίες και μεζεδοπωλεία, ιδανικά για να ξεκουραστείτε και απολαύσετε κάτι νόστιμο μετά τα ψώνια σας.


Στο λιμάνι, στην οδό Γούναρη θα ανακαλύψετε την Αγορά του Πειραιά, με κάθε λογής είδη διατροφής (κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά, τυριά…), αλλά και λουλούδια, μπαχαρικά, αποξηραμένα λαχανικά, και αρωματικά βότανα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Πλατεία Ιπποδαμείας, όπου κάθε Κυριακή πρωί γίνεται το Παζάρι του Πειραιά, για φθηνές και έξυπνες αγορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *