Κέρκυρα

Μια "αρχόντισσα - κυρά" στο Ιόνιο...

Ανακαλύψτε την αστείρευτη γοητεία της Κέρκυρας, ανεβαίνοντας ως την κορυφή του Παλιού Φρουρίου, βγαίνοντας σεργιάνι στα καντούνια του Καμπιέλο, πίνοντας το καφεδάκι σας στο Λιστόν, περπατώντας στους κήπους στο Μον Ρεπό και στο Αχίλλειο, ανακαλύπτοντας τα γραφικά ορεινά χωριά της και κάνοντας βουτιές σε παραλίες με εξωτικά χρώματα!
Κείμενο – Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου(Φιλική συμμετοχή )

Πλημμυρισμένο από ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια, το κατάφυτο «νησί των Φαιάκων» με τα δαντελωτά ακρογιάλια και τα πρασινογάλαζα νερά, μα και την ατμοσφαιρική παλιά πόλη με τα καντούνια, ξέρει να σέβεται μυστικά αιώνων, αλλά και την ποίηση μιας ζωής που αντιστέκεται σε εφήμερες επιρροές των καιρών. Ξεκινώντας ένα ταξίδι γνωριμίας με την «άλλη» Κέρκυρα, αυτήν του ταξιδευτή και όχι του τουρίστα, θα ανακαλύψουμε ένα μοναδικό νησί, με ξεχωριστή κουλτούρα, υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, παραδόσεις, αλλά και μοναδικές τοπικές γεύσεις!

Σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, η Κέρκυρα είναι το βορειότερο νησί του Ιουνίου και στο διάβα του χρόνου έγινε στόχος πολλών κατακτητών. Άλλοτε τμήμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, κατακτήθηκε από Ενετούς, Γάλλους, Ρώσους και Άγγλους. Οι επιρροές που δέχθηκε βοήθησαν την Κέρκυρα να διαμορφώσει μια ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα. Η επιρροή της Δύσης φαίνεται τόσο στην αρχιτεκτονική των προσόψεων όσο και στη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων των δημοσίων κτιρίων, των αριστοκρατικών κατοικιών, αλλά και των απλών αστικών σπιτιών.

Βόλτες στο Καμπιέλο και καφέ στο Λιστόν…

Για να ξετρυπώσουμε την ατμόσφαιρα της παλιάς Κέρκυρας, θα περπατήσουμε στη μαγευτική Παλιά Πόλη της. Περικυκλωμένη από τείχη και φρούρια, με βενετσιάνικα πολυώροφα σπίτια που τα χωρίζουν στενά καντούνια, με οικόσημα, φανάρια και θυρεούς, είναι από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς και σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Εδώ βρίσκεται το Καμπιέλο, η παλιά γειτονιά των Εβραίων. Η Παλιά Πόλη είναι η μεγαλύτερη «ζωντανή» διατηρητέα μεσαιωνική πόλη της Ελλάδας και τα ανόμοια αρχιτεκτονικά της στοιχεία, δεμένα αρμονικά μεταξύ τους, εκφράζουν τις επιρροές των διαφορετικών πολιτισμών που γνώρισε.
Το νέο τμήμα της Κέρκυρας δεν χωρίζεται από την Παλιά Πόλη. Έτσι, δίπλα στα καντούνια υπάρχουν άνετοι δρόμοι με μεγάλες πλατείες, που ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Σπιανάδα -δίκαια θεωρείται η ωραιότερη της Ελλάδας και η μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Στη δυτική πλευρά της, βρίσκεται το περίφημο Λιστόν. Στις τοξωτές στοές του με τα μεγάλα φανάρια φιλοξενούνται ωραία καφέ και εστιατόρια. Η ονομασία του προήλθε από το γεγονός ότι εδώ περπατούσαν μόνο οι ευγενείς που ήταν γραμμένοι στη λίστα (List on).

Στην πόλη της Κέρκυρας αξίζει να επισκεφθούμε το Βυζαντινό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, τα Παλαιά Ανάκτορα (επιβλητικό κτίσμα των αρχών του 19ου αι.), το Δημαρχείο, την Εκκλησία των Αγίων Ιάσονα και Σωσιπάτρου, την Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, τη Μητρόπολη και το Μοναστήρι της Παναγίας της Πλατυτέρας.

Ανηφορίζοντας ως την κορυφή του Παλιού Φρουρίου…

Περπατώντας στον παραλιακό δρόμο προς τη Γαρίτσα, το βλέπουμε να υψώνεται περήφανο αντίκρυ στα κύματα, ακοίμητος φρουρός της Κέρκυρας από καιρούς αλλοτινούς… Χωρίζεται από την πόλη με τάφρο, την Κόντρα Φόσα, πάνω από την οποία υπήρχε κινητή ξύλινη γέφυρα. Εδώ υψώνεται επιβλητικός ο ναός του Αγίου Γεωργίου, χτισμένος στα πρότυπα αρχαίου δωρικού ναού. Μέσα στο Φρούριο υπάρχει εστιατόριο – καφέ. Το καλύτερο, όμως, είναι να ανηφορίσουμε το δρομάκι που οδηγεί στην κορυφή του Φρουρίου. Η θέα από ψηλά στην Παλιά Πόλη και τη θάλασσα είναι φανταστική! Ωστόσο, στο νησί υπάρχει και το Νέο ή Στεργιανό Φρούριο, στην άλλη πλευρά της πόλης, που χτίστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitelli, το 1577-1587, για να προστατέψει την πόλη από ενδεχόμενη τουρκική εισβολή.


Στο θρυλικό Αχίλλειο…

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κέρκυρας σ’ όλο τον κόσμο είναι το Αχίλλειο, το θρυλικό ανάκτορο που χτίστηκε το 1884 -1891 για να χρησιμοποιηθεί ως τόπος ξεκούρασης για την αυτοκράτειρα Ελισάβετ (Σίσσυ) της Αυστρίας. Μια βόλτα στους υπέροχους κήπους του είναι εμπειρία. Θα θαυμάσουμε και τα δύο εξαιρετικά αγάλματα (Αχιλλέας Θνήσκων και Αχιλλέας Νικών). Μέσα στο ανάκτορο βρίσκεται η τεράστια ελαιογραφία «Ο Θρίαμβος του Αχιλλέα». (Ανοιχτό καθημερινά, 08.00-19.00, τηλ.: 26610-56245).

Στο Μουσείο Παλαιόπολης (Mon Repos)…

Δεν θα παραλείψουμε, ωστόσο, και μια βόλτα μέσα στη φύση στους απίστευτους κήπους του Mon Repos. Είναι μια αλλιώτικη εμπειρία η περιήγηση στους χώρους του Μουσείου Παλαιόπολης – Mon Repos, με την εντυπωσιακή έπαυλη (άλλοτε θερινή κατοικία της πρώην βασιλικής οικογένειας) και τον κατάφυτο βοτανικό κήπο με σπάνια δέντρα και αρχαιολογικά ευρήματα. Από τους ανθρώπους στην είσοδο του κτιρίου θα ζητήσουμε ένα σχεδιάγραμμα του κήπου, για να ανακαλύψουμε τις κρυφές γωνιές του. (Ανοιχτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 08.00 – 15.30, τηλ.: 26610-41369).

Βαρκάδα ως το Ποντικονήσι

Η πιο κλασική φωτογραφία της Κέρκυρας είναι από το Κανόνι με θέα τον κόλπο με το κατάφυτο Ποντικονήσι και το Μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών του 17ου αι., που ενώνεται με μια στενή λωρίδα γης με το νησί. Από εδώ θα πάρουμε το καραβάκι που θα μας πάει ως το Ποντικονήσι για να ανάψουμε ένα κερί στο βυζαντινό εκκλησάκι του Παντοκράτορα.

Βόλτα στις όμορφες γωνιές της…

Για να γνωρίσουμε την Κέρκυρα, θα χρειαστούμε απαραίτητα αυτοκίνητο, γιατί το νησί είναι μεγάλο και κρύβει πολλά όμορφα χωριά στην ενδοχώρα του καθώς και κατάφυτους κολπίσκους με μαγευτικές παραλίες που θα πρέπει να ανακαλύψουμε. Ακολουθώντας τη βόρεια κατεύθυνση, θα συναντήσουμε τις Αλύκες, μια παραλιακή τοποθεσία με εξοχικά σπίτια και τα Γουβιά (παλιά Ενετικός ναύσταθμος, σήμερα τουριστικό κέντρο). Λίγα χλμ. πιο κάτω ξεπροβάλλει μέσα από το πράσινο η Δασιά, ιδιαίτερα τουριστικό μέρος, που φιλοξενεί και τα ωραιότερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Πολύ κοντά βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι Ύψος, με ωραία παραλία και βραδινή ζωή. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας στον παραλιακό δρόμο, συναντάμε πολλά παραλιακά χωριά, πνιγμένα στο πράσινο με πολύ όμορφες παραλίες, όπως είναι το Μπαρμπάτι και το Νησάκι (με υπέροχα χρώματα στα νερά της θάλασσας). Παντού θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια, δίπλα στο κύμα, με ντόπιους μεζέδες, φρέσκο ψάρι και καλό κρασί…

Από τα πιο γραφικά λιμανάκια του νησιού, με ωραία παραλία και γαλαζοπράσινα νερά είναι το Καλάμι. Στον καταπράσινο αυτό κόλπο θα βρείτε πολλά καταλύματα για διαμονή (για κάθε βαλάντιο). Θα συνδυάσουμε το μπάνιο μας στην όμορφη παραλία του με πολύ καλό φαγητό, απολαμβάνοντας μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά κι ό,τι τραβάει η όρεξή μας στην ταβέρνα «Thoma’s Place», εκεί που σκάει το κύμα… Η άψογη εξυπηρέτηση και το χαμόγελο των ανθρώπων της είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα της γνωστής για την ποιότητά της ταβέρνας. Αν πάλι θέλουμε μια θαλασσινή βόλτα, θα πάμε στο διπλανό γραφικό λιμανάκι, την Κουλούρα, από όπου ξεκινούν τα καϊκια για εκδρομές σε κοντινές παραλίες.
Η διαδρομή προς Βορρά είναι ιδιαίτερα όμορφη, καθώς σε κάθε στροφή του δρόμου στις πλαγιές του Παντοκράτορα (το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας) ξεπροβάλλει και ένα διαφορετικό τοπίο. Σε λίγο θα φθάσουμε στην Κασσιώπη, το γραφικό ψαροχώρι με το όμορφο λιμάνι και το περήφανο Κάστρο της από χρόνια μακρινά… Εδώ θα κολυμπήσουμε σε πεντακάθαρα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά, λίγο πιο έξω από το λιμάνι, περπατώντας περίπου 10 λεπτά με τα πόδια (ως ένα σημείο και με το αυτοκίνητο).

Από την Κασσιώπη, τη Ρόδα και το Σιδάρι γίνονται ημερήσιες εκδρομές με καΐκι στα Διαπόντια Νησιά, τους Οθωνούς, την Ερεικούσα και το Μαθράκι. Σ’ αυτά μπορεί κανείς να απολαύσει την ομορφιά της φύσης, χωρίς τον συνωστισμό των τουριστικών παραλιών.

Στους Περουλάδες και το Canal d’ Amour…

Εξωτικά χρώματα, περίεργοι σχηματισμοί βράχων, νερά με τροπικά χρώματα και ειδυλλιακοί κολπίσκοι συνθέτουν το τοπίο μετά το Σιδάρι. Η περιοχή είναι γνωστή ως Canal d’ Amour και ανήκει στην περιφέρεια των Περουλάδων. Σε κάθε κολπίσκο σχηματίζεται και μια παραλία με κατάλευκη άμμο και σμαραγδένια νερά. Τοπίο ονειρικό! Πολλά καλόγουστα καφέ και εστιατόρια έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις παραλίες, καθώς και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Ένα από τα πιο μαγευτικά τοπία στο νησί είναι και το Ακρωτήριο Δράστης, κοντά στο χωριό Περουλάδες.

Κατεβαίνοντας ως τη θάλασσα από το χωματόδρομο, μπορούμε να πάμε με μικρό σκάφος σε κοντινές ερημικές παραλίες. (Πληροφορίες, τηλ.: 6992785352). Μετά το μπάνιο μας, το απόγευμα θα κάνουμε μια βόλτα στο χωριό Περουλάδες με τις γραφικές γειτονιές που έχουν έντονα τα σημάδια της Ενετοκρατίας… Την ώρα του δειλινού θα φθάσουμε σε λίγα λεπτά από εδώ στην παραλία Λογκάς, από όπου θα δούμε το πιο δυνατό ηλιοβασίλεμα, απολαμβάνοντας ένα δροσερό κοκτέιλ στο καταπληκτικό καφέ-μπαρ «The Sunset Beach»!


Στην Παλαιοκαστρίτσα και το Αγγελόκαστρο…

Κινούμενοι προς τις δυτικές ακτές του νησιού που βλέπουν προς την Αδριατική θα μαγευτούμε από το φυσικό τοπίο. Περίπου 26 χλμ. από την Κέρκυρα βρίσκεται η Παλαιοκαστρίτσα, η οποία, σύμφωνα με πολλούς μελετητές, θεωρείται η ομηρική πόλη των Φαιάκων. Η θέα από ψηλά, όπως κατεβαίνουμε είναι μοναδική. Νερά γαλαζοπράσινα και πολύ κρύα στις πολυσύχναστες παραλίες της. Δεξιά, πάνω στο λόφο, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας, αφιερωμένο στη Θεοτόκο. Μετά το χωριό Κρήνη βρίσκεται το Αγγελόκαστρο, φρούριο χτισμένο σε απόκρημνη κορυφή και απίστευτη θέα στο απέραντο γαλάζιο… Την πιο ωραία θέα της περιοχής θα την απολαύσουμε από το χωριό Λάκωνες και τη θέση «Bella Vista».

Η Γλυφάδα (16 χλμ. από την Κέρκυρα) και ο Άγιος Γόρδης είναι δύο τοποθεσίες με κολπίσκους ιδανικούς για κολύμπι. Βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στον Άγιο Στέφανο Αρίλλα, βρίσκεται μία από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες αμμουδερές παραλίες του νησιού.
Από το χωριό Πέλεκας θα απολαύσουμε ένα από πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα του νησιού.

Στα γραφικά ορεινά χωριά της…

Στο νησί θα ανακαλύψουμε ορεινά χωριά με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που φωλιάζουν στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού Παντοκράτορας. Τα σπίτια τους είναι βαμμένα με φωτεινά χρώματα και στα γραφικά δρομάκια τους ο χρόνος σταματά… Το πρώτο από αυτά είναι το Σωκράκι. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού και με τα πόδια βγαίνουμε σεργιάνι στα καλντερίμια του. Πιο χαμηλά βρίσκεται η Άνω Κορακιάνα με πολλά χρωματιστά σπίτια. Στις πλαγιές του Παντοκράτορα θα ανακαλύψουμε την Παλιά Περίθεια, ένα ακόμη πετρόχτιστο βενετσιάνικο χωριό, που χτίστηκε το Μεσαίωνα και ήταν αθέατο από τη θάλασσα, για το φόβο των πειρατών. Σήμα – κατατεθέν του χωριού, το ψηλό ροζ καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου του Πέρση.

Αξίζει να το περπατήσουμε…

Ένα όμορφο ορεινό χωριό με θέα στη θάλασσα είναι οι Νύμφες (ή Νυμφές). Ο κάμπος του είναι γεμάτος με πολλά δέντρα κουμ κουάτ (χαρακτηριστικά του νησιού). Φθάνοντας στην πλατεία με τα πλατάνια και τις βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά, παίρνουμε κατεύθυνση προς το Ασκηταριό (σε 1 χλμ.), ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία του νησιού. Πολλοί πεζοπόροι ακολουθούν αυτή τη διαδρομή με τα πόδια. Οι πιο τολμηροί θα ανακαλύψουν κι έναν καταρράκτη που βρίσκεται στην περιοχή (ζητήστε πληροφορίες από τους ντόπιους…).

Στις Μπενίτσες και τη Λίμνη Κρουσσίων…

Αξίζει μια βόλτα ως τις Μπενίτσες, παλιά ψαράδικο χωριό, σήμερα τουριστικό θέρετρο, με ωραίες ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Συνεχίζοντας προς τα νότια, θα φθάσουμε στον Άγιο Ιωάννη Περιστερών, τα Μοραΐτικα και τη Μεσσογή, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος ελαιώνας του νησιού. Μια διακλάδωση του δρόμου οδηγεί στη σημαντική Λίμνη Κορυσσίων.

Οι παραλίες του Αϊ Γιώργη και του Κάβου είναι κοντά στη Λευκίμμη, το πλουσιότερο χωριό της Κέρκυρας, που διατηρεί πολλά παραδοσιακά στοιχεία. Φημισμένο είναι και το κρασί της. Μια μικρή διώρυγα περνάει από το κέντρο της πόλης, με ένα γεφύρι και δέντρα που ρίχνουν τον ίσκιο τους στα νερά της.
Σε όποιο σημείο της Κέρκυρας κι αν ταξιδέψουμε το νησί αυτό έχει τον τρόπο του να μας μαγεύει, είτε αναζητάμε την πολυτέλεια και την άνεση των σύγχρονων τουριστικών εγκαταστάσεων, είτε γυρεύουμε την ομορφιά στην παράδοση και τη γραφικότητα.

Δραστηριότητες

Στην Κέρκυρα θα χαρείτε το κολύμπι σε μαγευτικά ακρογιάλια, όλα τα θαλάσσια σπορ στις παραλίες της, αλλά και πεζοπορίες σε κατάφυτα μονοπάτια κοντά σε γραφικά ορεινά χωριά.
Ιππασία: Μια ακόμη συναρπαστική εμπειρία είναι να γνωρίσουμε την ομορφιά της φύσης στην Κέρκυρα κάνοντας ιππασία στο Corfu Riding Centre, στο Αυλάκι. Οι διαδρομές συνδυάζουν βουνό, λίμνη και θάλασσα… Τα προγράμματα είναι ανάλογα με τις ικανότητές μας. (Πληροφορίες: Δημήτρης Κατσαρός: τηλ.: 26630-91172, 6977 399481, www.dimitriscorfu.gr ).

Οι καλύτερες παραλίες
Κασσιώπη, Καλάμι, Νησάκι, Canal d’ Amour, Λογκάς, Άγιος Γεώργιος των Πάγων, Άγιος Στέφανος, Παλαιοκαστρίτσα, Μπαρμπάτι, Γλυφάδα, Άγιος Γόρδιος Σιναράδων, Σιδάρι, Ύψος, Δασιά, Αχαράβη, Κοντογιαλός.

Πώς θα πάτε:
Αεροπορικώς από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κι εκεί νοικιάζεται αυτοκίνητο.
Με το αυτοκίνητό σας ή με τα ΚΤΕΛ ως την Ηγουμενίτσα κι από εκεί με καράβι στην Κέρκυρα.

Πού θα μείνετε:
Νησάκι: «Nisaki Beach »: τηλ.: 26630-91232-5, www.nisakibeach.gr «Corfu Residence», τηλ.: 26630-91711, www.corfuresidence.gr
Παλαιοκαστρίτσα: «Bella Vista Studios», τηλ.: 26630-49101, 6977 008006. «Akrotiri Beach Hotel» (Παλαιοκαστρίτσα): τηλ.: 26630-41237, 41275, www.akrotiri-beach.gr
Δασιά: «Dassia Chandris»: τηλ.: 26610-93458, www.chandris.gr/dassia . «Livadi Nafsika Hotel»: τηλ.: 26610-93276, 93173. «Grecotel Dafnila Bay Thalasso»: τηλ.: 26610-90320-4, www.grecotel.gr Ενοικιαζόμενα δωμάτια «Aspa’s apartments» τηλ. +30 2661 0 43601 www.corfurooms.com(Σε οικονομική τιμή!)

Περουλάδες: «Hotel Socrates» (Περουλάδες, Canal d’ Amour): τηλ.: 26630-99201, 95860, www.socrateshotel.com
Κομμένο: «Grecotel Corfu Imperial»: τηλ.:26610-88400, www.grecotel.gr «Eva Palace»: τηλ.: 26610-90003, www.grecotel.gr
Καλάμι: «Mandalena», τηλ. 26610-28590, 6845 957600 (Ένα πανέμορφο εξοχικό σπίτι σε κτήμα, στο κατάφυτο Καλάμι, με πανοραμική θέα από τη βεράντα του στο γραφικό λιμανάκι και τη θάλασσα. Διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο και ιδιωτική πισίνα, για 2-6 άτομα. Σε οικονομική τιμή!)

 

Πού θα φάτε:
Στο Καλάμι: «Thoma’s Place». Για μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις όπως μπουρδέτο, σοφρίτο, παστιτσάδα και θαλασσινά… πάνω στο κύμα. «Το Στέκι του Δημήτρη» για προσεγμένες γεύσεις, ωραία θέα και μουσικές βραδιές.
Με θέα στην Παλαιοκαστρίτσα: «Golden Fox» (αστακομακαρονάδα, σοφρίτο, παστιτσάδα με αρνί ή κόκκορα, κουμ κουάτ γλυκό, καρυδόπιτα).
Canal d’ Amour – Σιδάρι: «Aquarious» (καλό φαγητό, ποτό και θέα στο Canal d’ Amour).
Παραλία Λογκάς: «The Sunset Beach». Εντυπωσιακός χώρος με θέα στην παραλία Λογκάς. (Δοκιμάστε τηγανιά κρασάτη με φρέσκα μανιτάρια, κολοκυθόπιτα, μπακαλιάρο σκορδαλιά και δροσερά κοκτέιλ!)
Κουλούρα: «Ταβέρνα Κουλούρα».
Στην πόλη: «Ιστιοπλοϊκός» (Παλιό Φρούριο Κέρκυρας – Μανδράκι), «La Cucina» (Μουστοξύδου 13), «Rex» (Καποδιστρίου 60).
Μπούκαρι Κέρκυρας: «Boukari Beach» (για αστακούς και θαλασσινά).
Αυλάκι Κέρκυρας: «Cavo Barbaro» (για αρνί γεμιστό).
Αγνή Κέρκυρας: «Toula’s seafood».
Μπαρμπάτι: «Piedra del Mare».
Κασσιώπη: «Trilogia».
Τι θα αγοράσετε:
Παραδοσιακά προϊόντα, όπως κουμ κουάτ (λικέρ και γλυκό κουταλιού), μάντολες, μαντολάτα, χειροποίητα καλάθια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *